top of page
db585ef2_bd9e_443a_873d_6ff9ea6d663c-1.j

Νυφικό Πέπλο.

Γιατί το φοράμε; Ποια η ιστορία του;

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο λόγος που η νύφη καταφτάνει στην εκκλησία φορώντας πέπλο; Παρόλο που είναι γνωστό πως το πέπλο είναι ένα όμορφο νυφικό αξεσουάρ οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε την ιστορία του!

Η ιστορία του πέπλου διαφέρει, αναλόγως του ποιος θα σας την πει,  οι περισσότεροι ειδικοί όμως συμφωνούν πως η ιστορία ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη όπου η νύφη εμφανιζόταν με ένα πέπλο που κάλυπτε το πρόσωπό της για να κρύφτεί από τα κακά πνεύματα που ήθελαν να μπουν εμπόδιο στην ευτυχία της. Επίσης, βρίσκουμε αναφορά του πέπλου και στην Βίβλο όπου η Ρεβέκκα κάλυψε τον εαυτό της μέχρι που ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί στον Ισαάκ.

 

Στην αρχαία Μεσοποταμία και τους περσικούς πολιτισμούς, ο σύζυγος ήταν υποχρεωμένος να καλύψει με πέπλο το πρόσωπο της νύφης του για να δηλώσει ότι τώρα ήταν η σύζυγός του. Ο νόμος εκείνης της εποχής επίσης καθόριζε με σαφήνεια ποια γυναίκα μπορούσε να φορέσει πέπλο και ποια δεν θα μπορούσε, οπότε το να φοράει κάποια πέπλο ήταν προνόμιο. Για παράδειγμα, στον Βαβυλωνιακό Κώδικα του Χαμουράμπι, το 1790 π.Χ., αναφέρεται ότι μόνο οι ελεύθερες γυναίκες των ανώτερων κοινωνικών τάξεων, είχαν τη δυνατότητα να φορούν πέπλο όταν παντρεύονται ενώ οι σκλάβες και οι γυναίκες χαμηλότερης τάξης όχι.

Στη χριστιανική θρησκεία, το πέπλο αρχικά συμβόλιζε σεμνότητα και υπακοή και ανασηκώνοντάς το, ο γαμπρός μπορούσε να δηλώσει «κατοχή» της γυναίκας του.

Τα πέπλα είχαν βγει εκτός μόδας για κάποιο χρονικό διάστημα, ωστόσω επέστρεψαν δυναμικά και έγιναν πάλι ένα αγαπημένο αξεσουάρ μετά το γάμο της Βασίλισσας Βικτώριας που τελέστηκε το 1840.

Τι συμβολίζει το πέπλο στις μέρες μας;

Σήμερα, το πέπλο δεν φέρει πλέον τους παλαιότερους δεισιδαιμονικούς συμβολισμούς και αντίθετα αγκαλιάζεται σαν ένα αξεσουάρ που απογειώνει την νυφική παρουσία. Ανεξαρτήτως της προέλευσής του, με την πάροδο του χρόνου, το πέπλο έχει εξελιχθεί σε ένα προαιρετικό μεν αλλά θεμελιώδες δε συστατικό της παραδοσιακής νυφικής ενδυμασίας. Επομένως, επιλέξτε ένα πέπλο που να ταιριάζει με το ύφος του νυφικού σας και απολαύστε την ξεχωριστή σας ημέρα. Τα μακρύτερα πέπλα δίνουν την αίσθηση της κομψότητας και του ‘δραματικού’ ενώ τα κοντύτερα πέπλα αναδύουν φρεσκάδα και είναι πιο παιχνιδιάρικα.

 

Στην ENSEMBLE BRIDAL BOUTIQUE διαθέτουμε μια μεγάλη ποικιλία από πέπλα και δίνουμε την ευκαιρία στις νύφες μας να επιλέξουν ποιο ταιριάζει καλύτερα με το νυφικό τους στυλ.

Κλείστε το ραντεβού σας έγκαιρα τηλεφωνώντας μας στο 99 748003 ή αποστέλλοντας μας γραπτό μήνυμα στις σελίδες των social media μας.

bottom of page